Če pri poslovanju uporabljate program za vodenje računov, si boste močno olajšali nekatere nujne računovodske obveznosti. Lahko pa izkoristite funkcionalnosti takšnih programov še za mnoge druge namene, sploh v večjem podjetju, kjer imamo z računovodstvom več dela. A že osnovni programi nam načeloma ponujajo kar dosti možnosti za uporabo v različnih situacijah, tako da se splača njihove funkcije dobro izkoristiti.

Dejansko uporabljajo dober program za vodenje računov tudi manjša in manj zahtevna podjetja, navsezadnje tudi samostojni podjetniki. Takšna programska oprema je cenovno dostopna in enostavna za uporabo, nam pa močno olajša opravljanje tistih opravil, s katerimi se najpogosteje srečujemo.

Za kaj uporabljamo program za vodenje računov?

Najpogosteje bomo računovodsko programsko opremo seveda uporabljali za tiste naloge, s katerimi se redno ukvarjamo. To so tudi najpomembnejše funkcionalnosti teh programov:

  • Izstavljanje računov
  • Priprava plačilnih nalogov
  • Knjiženje izdanih in prejetih računov
  • Obračun prispevkov, plač, olajšav …
  • Obračun DDV
  • Priprava potnih nalogov
  • Priprava računovodskih izkazov

Program za vodenje računov nam pomaga predvsem pri delu z računi. Omogoča nam enostavno izstavljanje računov za naše stranke, lahko ga uporabljamo tudi za izstavljanje e-računov. Olajša delo s prejetimi računi, saj jih avtomatsko knjiži in pripravlja plačilne naloge, možna je tudi avtomatizacija v povezavi s spletno banko.

V večjih podjetjih se lahko dober računovodski program s pridom izkorišča tudi za kakšne bolj kompleksne naloge, recimo obračunavanje plač in davkov. Predvsem pa je pomembno, da nam program pomaga pri izpolnjevanju računovodskih obveznosti, pogosto moramo pripravljati izkaze in poročila.

Program za vodenje računov pomaga pri upravljanju podjetja

Omenjene in druge funkcije računovodskega programa bomo izkoristili še za druge namene, saj takšna programska oprema ne koristi le pri izpolnjevanju računovodskih obveznosti. Hitro bomo ugotovili, da na ta način lahko storimo marsikaj dobrega tudi za svoje poslovanje, saj imamo na enem mestu zbrane vse potrebne podatke.

Program za vodenje računov skrbi za samodejno beleženje poslovnih dogodkov, tako da imamo vedno popoln nadzor nad svojim poslovanjem. Vpogled imamo v podatke o odhodkih in dohodkih, spremljamo trende prodaje, odkrivamo največje stroške pri poslovanju, prepoznavamo ključne stranke … Vse to izhaja že iz čisto osnovnih funkcij, ki jih ima vsak računovodski program.

Napredna programska oprema nam lahko ponudi še več. Povezuje se v cel poslovni sistem, poleg računovodskih opravil skrbi tudi za vodenje zalog, upravljanje odnosov s strankami, upravljanje kadrov in podobno. To sicer že presega funkcionalnosti, ki jih ima program za vodenje računov, a se z njimi tudi povezuje in dopolnjuje.

Kje dobiti najboljši program za vodenje računov?

Izbira programa za vodenje računov je seveda odvisna od tega, kaj pri svojem poslovanju sploh potrebujemo. Ni nujno, da se bo treba odločiti za program, ki ima največ funkcij. A po drugi strani je ta programska oprema cenovno precej dostopna, poleg tega je intuitivna za uporabo in jo bomo uspeli brez težav vključiti v svoje poslovne procese. Zato se splača izbrskati najboljši program za vodenje računov – ponudba je precej pestra, pobrskamo lahko po programih, ki imajo predstavljene vse svoje funkcije.