Startupi, ki delujejo na področju strojne opreme oziroma hardware startupi, se v številnih ozirih razlikujejo od podjetij, ki delujejo v drugih panogah. Za uspešno lansiranje strojne opreme so namreč zahtevana poglobljena znanja, ustrezno uspodobljen kader, hkrati se je treba povezati z dobavitelji primernih komponent, ki jih potrebujemo pri proizvodnji. Od ideje do končnega produkta običajno preteče kar nekaj časa, vložiti pa je treba tudi večje denarne vsote. So pa tovrstna podjetja zelo pomembna za celotno gospodarstvo.

Predstavljamo vam nekaj slovenskih startupov, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.

MedicoApps

Razvoj tehnologij v letalstvu je v zadnjih letih precej napredoval, predvsem pri navigacijskih in nadzornih sistemih letenja. Kljub temu se sistemi za spremljanje psihofizičnega stanja pilotov v tem čas niso bistveno spremenili oziroma izboljšali. Je pa ta vidik zelo pomemben pri zagotavljanju varnosti potnikov na letalu. Celjsko zagonsko podjetje MedicoApps se je odločilo narediti nekaj na tem področju. Ekipa je zasnovala posebno uro Flysentinel za pilote z nadzornim sistemom.

Ura Fylsentinel je zadolžena za to, da spremlja psihofizično stanje pilotov. Nadzira srčni utrip, telesno temperaturo in nasičenost kisika v krvi. Poleg tega spremlja zunanje parametre kot so temperatura okolja, vlažnost, hrup, ogljikov monoksid, G – sile in GPS koordinate. V primeru če zazna težave, poda pilotu napotke, kako si lahko pri tem pomaga. Če pride do nesreče, naprava samodejno izvede klic v sili in sporoči točne koordinate, kje se letalo nahaja.

Startup MedicoApps sta ustanovila Primož Grajžl in Gregor Poglajen. Oba sta pilota in člana AK Celje. Pri razvoju produkta sta združila računalniška in medicinska znanja, saj je Poglajen kardiolog. Razvoj produkta je trajal dve leti. Po lansiranju na trg je ekipa zgolj v treh tednih zbrala 100 prednaročil od pilotov in letalskih navdušencev. Naročila so prejeli z Danske, Norveške, Švedske, Velike Britanije, največ pa iz Nemčije.

Chipolo

Chipolo je pametni obesek, ki je namenjen sledenju vrednejših stvari, ki jih uporabljamo na dnevni bazi. To so ključi, denarnica, telefon in drugo. Obesek deluje prek bluetooth tehnologije in pametnega telefona, na katerega je treba pred uporabo naložiti aplikacijo. Z njo spremljamo oddaljenost iskanega predmeta. Pri iskanju predmeta se sproži tudi zvočni alarm, s katerim predmet lažje najdemo.

Pametni obesek Chipolo je bil skozi zadnja leta deležen številnih izboljšav. Tako je zdaj na voljo vodoodporen produkt, kateremu lahko uporabnik sam zamenja baterije. Na voljo je tudi Chipolo Card, ki se oblikovno prilega obliki denarnice. Novejša verzija obeska deluje tudi po principu GPS, kar pomeni, da lahko izbran predmet zasledimo na poljubni razdalji. Zaradi povpraševanja uporabnikov po posebni verziji, s katero bo možno izslediti tudi hišne ljubljenčke in otroke, ekipa dela tudi na razvoju te funkcionalnosti.

Chipolo je tehnološki startup s sedežem v Trbovljah. Ekipa se je leta 2013 odločila, da zanimanje za produkt preveri prek platforme za množično financiranje Kickstarter. Pri tem so bili zelo uspešni, saj so za Chipolo zbrali rekordnih 293 tisoč dolarjev.

Feelif

Živimo v digitalni dobi in za sodoben način življenja je pridobivanje informacij bistvenega pomena. Te so večinoma dostopne v digitalni obliki, kar pa predstavlja velik problem slabovidnim in slepim osebam, saj so tovrstne informacije zanje težje dostopne.

Reševanja tega problema se je lotilo trzinsko podjetje Feelif. Ideja se je leta 2013 porodila Željku Khermayerju, ki se je po ogledu dokumentarnega filma na to temo odločil, da bo skušal slepim in slabovidnim pomagati po svojih najboljših močeh. Podjetje je bilo ustanovljeno dve leti pozneje, leta 2015. Njegova vizija je razvijati in izdelovati informacijske sisteme za slepe in slabovidne.

Feelif je interaktivni muzejski pripomoček, ki ga je ekipa razvijala več kot leto dni. Ideja je, da bi s takimi napravami opremili muzeje. Tako bi lahko slepa ali slabovidna oseba samostojno spoznavala muzejske vsebine s pomočjo lokatorjev položaja v prostoru. Ob nagovoru slovenskih muzejev so vsi pokazali zanimanje. Eden prvih, ki je to rešitev vzel za svojo, je Čebelarski muzej Radovljica.

Movalyse

Movalyse je ljubljanski startup, ki je do sedaj razvil že tri produkte, ki so namenjeni motoristom. Pri tem sta dve napravi namenjeni zagotavljanju večje varnosti motoristov v prometu, tretja pa preprečuje krajo motocikla.

Njihov prvi produkt, Smart turn system (STS), poskrbi za samodejni izklop smernikov na motociklu v trenutku, ko je bil levi ali desni zavoj zaključen. Drugi produkt, Smart broke module (SBM), poskrbi za prižig zavornih luči, ko motorist namesto z zavorami zavira z agregatom.

Tretja naprava, ki jo je ekipa razvila, se osredotoča na enega največjih strahov, ki so jim ga zaupali motoristi, in sicer strah pred krajo motorja. Tako je prišlo do lansiranja produkta Vigo. Ta je izdelan tako, da zazna vsak premik in dogajanje v okolici motocikla. Pri tem neprestano komunicira s strežnikom. V trenutku, ko pride do nepričakovanega premika, obvestilo o tem pošlje lastniku na mobilni telefon. Hkrati z elektronskim sledilnikom spremlja lokacijo motorja, kar olajša naknadno delo policije. GPS sledenje pri tem pokriva lokacije po celotni Evropi pa tudi v Bosni in Srbiji.

Mimateam

Podjetje Mimateam na trgu deluje že 10 let, vendar pa se je do pred kratkim ukvarjalo predvsem s software rešitvami oziroma programiranjem. V zadnjem času so se podali še na področje razvoja elektronskih naprav. Tako je prišlo do razvoja pametnega nastavka Vitta Smile.

Gre za nastavek, ki ga lahko uporabljamo v kombinacijo s skoraj katerokoli zobno ščetko. Ob uporabni zobne ščetke se nastavek aktivira in začne beležiti časovno komponento in intenzivnost krtačenja. Ko so zobje dovolj dolgo ščetkani, se prižge zelena lučka.

Produkt je še posebej primeren za otroke, ki se še učijo poskrbeti za ustno higieno. V zvezi z zobmi je veliko bolje delati na preventivi, preden pride do resnih težav. Nastavek Vitta Smile ima tudi funkcijo starševskega nadzora. Tako lahko starši eno uro po ščetkanju zob preverijo, če so si njihovi otroci zobe umivali dovolj časa.