Investicija je edina smiselna izbira pri upravljanju sredstev na dolgi rok, a pri tem se nam takoj odpre kar nekaj različnih možnosti, tudi investicija v posojila. Vsekakor želimo svoje prihranke varno naložiti in obenem koristiti kar se da visoko obrestno mero, za najboljši rezultat pa moramo premišljeno izbirati med različnimi investicijskimi priložnostmi. Stalno se pojavljajo nove možnosti, ki pridejo za nekaj časa močno do izraza, nato spet poniknejo, nekatere seveda ostanejo in so bolj ali manj priljubljene. Včasih se je kar težko odločiti, sploh zato, ker se veliko govori predvsem o tveganih investicijah, medtem ko je področje dolgoročnih investicij z nizkim tveganjem nekoliko bolj suhoparno in donosi z nekaj odstotki niso tako atraktivni. A prav to je praviloma najboljša izbira za dolgoročno investiranje, zato je investicija v posojila še vedno precej priljubljena možnost, ki konkurira tudi trenutno aktualnim alternativam, o katerih se glasneje govori.

Investicija v posojila v primerjavi s kriptovalutami

Zdi se, da v zadnjih letih vsak investitor svoja sredstva prelaga na razne virtualne kovance, ki dosegajo vrtoglave vrednosti. V medijih vsakodnevno opažamo odmevne zgodbe o neverjetnih donosih, ki jih ponujajo kriptovalute, seveda pa večina investitorjev ostaja v ozadju in svoje zgodbe preko medijev ne more posredovati. Tako lahko dobimo napačno predstavo – kriptovalute namreč ostajajo tvegana investicija, ki še zdaleč ne zagotavlja dolgoročnih donosov.

V primerjavi s kriptovalutami je investicija v posojila veliko bolj zanesljiva in varna odločitev za dolgoročno investiranje. Donosi so resda manjši, a bolj predvidljivi, predvsem pa se na ta način uspešno izognemo tveganju. Gre namreč za zavarovana posojila, zato denarja ne moremo izgubiti, kot se lahko čez noč zgodi pri kriptovalutah.

Investicija v posojila v primerjavi z delnicami

V zadnjem času veliko prahu dvigajo tudi delnice in drugi vrednostni papirji. Posebej odmevne so zgodbe angažiranih malih delničarjev, ki poskušajo z nepredvidljivimi odločitvami vplivati na delniške trge in poslati vrednosti svojih adutov v višave. Včasih jim to uspe, zato so se delnice uveljavile kot priljubljena izbira za eksperimentiranje z investicijami. Seveda pa imamo na tem področju ogromno možnosti in lahko poiščemo tudi manj tvegane opcije.

Investicija v posojila spet prepriča z minimalnim tveganjem in zanesljivim donosom, ima pa v primerjavi z delnicami predvsem to prednost, da ne zahteva kakšne posebne pozornosti in znanja. Na delniških trgih so uspešni tisti, ki so pripravljeni svojim investicijam posvetiti veliko časa in truda, kar pri zavarovanih posojilih ni potrebno. Za mnoge začetnike je zato veliko bolj priporočljiva investicija v posojila.

Investicija v posojila kot del razgibanega portfelja

Nekateri investitorji veliko stavijo na svojega aduta, praviloma pa je bolje vložke diverzificirati. Tako imajo vse omenjene in druge investicijske možnosti vsekakor svoje prednosti, ki se jih splača izkoristiti. Investicije z visokim tveganjem so lahko zelo donosne, niso pa primerne za dolgoročno investicijo večjega dela razpoložljivih sredstev. Tako bomo s premišljenimi naložbami zelo dobro izkoristili vse, kar nam to področje ponuja – investicija v posojila skrbi za varno in zanesljivo nabiranje pasivnega dohodka, z drugimi investicijami pa skušamo ujeti še priložnost za nepričakovane donose.