Pogosto je donosno investiranje prava umetnost iskanja ustreznega razmerja med tveganji in pričakovanimi donosi. Nekatere investicije obljubljajo izjemne donose, a so zelo tvegane. Druge so precej varne, a od njih ne moremo pričakovati posebnega dobička. Kje torej najti najboljše razmerje, ki nam na dolgi rok ponuja nekaj dodatnega dohodka, hkrati pa nam ne pobere vseh prihrankov? To je vprašanje za milijon evrov, ki jih s premišljenim ravnanjem lahko zaslužijo preudarni investitorji.

Splošni nasvet je ta, da začnemo investirati čim bolj zgodaj in svoje investicije čim bolj razpršimo. Podrobnosti pa hitro postanejo zelo kompleksne, zato se ne moremo kar takoj podati v specifično prakso pri investiranju. Najprej moramo ugotoviti, na katere investicijske možnosti se lahko sploh osredotočimo, da bomo dobili čim višje donose brez pretiranega tveganja.

Je možno donosno investiranje brez tveganja?

Gotovo bi vsi radi investirali z minimalnim tveganjem in pričakovali visoke donose. A donosno investiranje s seboj vedno prinese tudi določeno tveganje, brez tega preprosto ne bo šlo. Lahko pa tveganja vseeno lahko na različne načine zmanjšamo.

Najbolje tako, da se odločimo za varne investicije, ki imajo relativno visoke donose. To je recimo donosno investiranje v zavarovana posojila. V tem primeru je investicija zavarovana in tudi v primeru težav ne izgubimo svojega začetnega vložka. Kljub temu, da kakšnih kritičnih tveganj tu ni, so donosi pri zavarovanih posojilih še vedno precej visoki, sploh v primerjavi z drugimi investicijskimi možnostmi s primerljivo stopnjo tveganja.

Donosno investiranje z večjim tveganjem

Večji del svojih sredstev naložimo v varne investicijske možnosti, nekaj denarja pa lahko namenimo tudi za bolj tvegane investicije. Odlične priložnosti ponujajo različni trgi, ki jih lahko izkoristimo, če iščemo donosno investiranje:

  • Kriptovalute so v zadnjih letih izredno priljubljene in marsikomu predstavljajo mamljivo pot do zaslužka. A izpostavljajo se le vrtoglavi donosi za tiste, ki imajo veliko srečo, z naključno izbiro med raznimi kriptokovanci ne moremo pričakovati velikih zaslužkov in sredstva lahko hitro izgubimo.
  • Delnice so priporočljiva izbira za tiste, ki ciljajo na relativno visoke donose, ne želijo pa sprejemati pretiranih tveganj. Delniški trgi so seveda nepredvidljivi, a vseeno se lahko hitro seznanimo z glavnimi zakonitostmi in izberemo delnice, za katere ne pričakujemo kakšnih nenadnih izgub.
  • Nepremičnine veljajo za dobro izbiro, če imamo na voljo dovolj sredstev. Vrednost nepremičnin v zadnjih letih stalno raste, investitorji, ki so pravočasno vložili svoja sredstva v nepremičnine, zdaj žanjejo velike donose. Seveda pa težko predvidimo, da se bo rast nadaljevala.

Druge možnosti za donosno investiranje

Ne gledamo le na tveganja in donose oziroma na razmerje med njimi. Nekatere investicijske možnosti so lahko privlačne tudi z drugimi odlikami, recimo zato, ker svoja sredstva zelo enostavno naložimo. To recimo velja za bančne depozite, priljubljeni so tudi vzajemni skladi. Takšne opcije je vsekakor pametno poznati, sploh če želimo tveganja znižati z razpršenim vlaganjem. Če imamo v mislih dolgoročno varčevanje, lahko še vedno pričakujemo precej visoke obresti, ki se z leti nalagajo in naredijo donosno investiranje kljub nižjim odstotkom v primerjavi z investicijami, ki že v izhodišču ponujajo visoke donose.