Fiksna ali snemna delna zobna proteza je zasnovana tako, da se prilega grebenu mehkega tkiva in kosti. Odsotnost stimulacije tkiv povzroči, da kost prične propadati, zato je dobro, da se proteze podprejo z implantati, ki stimulirajo tkivo, saj so pričvrščeni v čeljustno kost in nadomeščajo zdrave korenine zob.

Če v ustni votlini manjka le en ali nekaj zob, je smiselno te vrzeli nadomestiti s samostojnimi vsadki, v primeru, da se soočate z brezzobostjo ali večjim številom manjkajočih zob, pa proteze, ki so podprte z vsadki, nudijo optimalno rešitev. S tem načinom zdravljenja zob si zagotovite večjo stabilnost in funkcionalnost žvečenja hrane in govorjenja. O najbolj ustrezni izbiri za vaše stanje pa se je najbolje posvetovati z zobozdravnikom, ki bo preučil vse možnosti zdravljenja.

Kako delna zobna proteza deluje skupaj z implantati?

Zobne proteze izdelujejo po meri v protetičnem laboratoriju. Polne proteze so zasnovane tako, da nadomeščajo vse zobe, zato se morajo v zgornjem čeljustnem loku prilegati na nebo ustne votline, zato da protetika ohrani stabilnost, v spodnjem čeljustnem loku pa imajo izdelan jezik v obliki podkve.

Delne proteze pa nimajo teh dodatnih zasnov, saj slonijo na zdravih zobeh ali vsadkih. Običajno zobozdravniki uporabljajo metodo all-on-4 ali all-on-6, kar pomeni, da v zgornjem čeljustnem loku vstavijo dva ali tri implantate in v spodnjem čeljustnem loku prav tako dva ali tri implantate, katerim tudi namestijo zobne krone. Proteza tako zaobjame zobne krone, v preostalem delu pa vrzeli zapolnjujejo umetni zobje, ki so razporejeni po žični zasnovi protetike.

Z implantati podprta delna zobna proteza v prednostih

Zobna proteza, ki je podprta z zobnimi vsadki, prinaša številne prednosti, v primerjavi s klasičnimi polnimi protezami, ki nadomeščajo večje število manjkajočih zob. Poleg mnogo boljše stabilnosti so v ospredju tudi druge prednosti, kot so:

  • Izboljšana funkcionalnost in videz: Ko izgubite zobe, jih čeljustna kost več ne potrebuje, zato vaše telo začne kost resorbirati kot odvečen del. To pomembno vpliva na videz obraza in ustno funkcionalnost. Tradicionalne proteze se temu postopku ne morejo izogniti, pri čemer pa implantati pomagajo ohraniti strukturno celovitost čeljusti.
  • Trajna rešitev: Zobni vsadki imajo zelo dolgo življenjsko dobo in zelo redko potrebujejo zamenjavo, v primerjavi s standardnimi protezami in zobnimi mostički, ki jih je potrebno obnavljati.
  • Jasnejši govor: Slabo prilegajoče se proteze lahko zdrsnejo iz ust in zaradi slabše opore lahko povzročijo, da boste šušljali ali nepravilno izgovarjali besede. Stabilne proteze, ki so podprte z vsadki, pa pozitivno vplivajo na sposobnost govora.

Klasične proteze povzročajo težave z izgubo kosti

Klasične polne proteze bodo sčasoma postale bolj ohlapne zaradi krčenja strukture čeljustne kosti. Recesija kosti se zgodi zato, ker se tkiva ne stimulirajo, saj so proteze le naslonjene na dlesni. Implantati na drugi strani pa ne povzročajo teh sprememb, saj so vijaki pričvrščeni v kost in nadomeščajo korenine zob in simulirajo funkcijo ugriza.

Dolgotrajna uporaba slabo prilegajoče se klasične proteze vpliva na nadaljnjo izgubo kosti, sčasoma pa je protetiko potrebno preurediti ali zamenjati. Na drugi strani so implantati edinstveni v zobozdravstvu, saj spodbujajo rast kosti, pri čemer se vijak iz titana zlije s čeljustno kostjo v procesu, ki mu pravimo osintegracija. Titanov vijak se spoji s kostjo v stabilno in celovito enoto. Zato delna zobna proteza, ki je podprta z vsadki, ne povzroča izgube čeljustne kosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja