17.11.2020 vas vabimo na virtualno HardwareSTART mednarodno konferenco. Namen konference je povezati slovensko hardware sceno, predvsem različne dejavnike, od podpornega okolja, do startupov, kot zrelih organizacij. 

Slovenska hardware scena – preštejmo se! V povezavi s slovenskimi startupi se ponavadi pogovarjamo predvsem o storitvenih, razvijalskih in podjetjih, ki se ukvarjajo s spletno trgovino. Imamo pa tudi veliko izjemno uspešnih primerov startup podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme: EKWB, Visionect, Sleepy bottle, Equa, OLLO audio… takšnih podjetij si želimo še več.

Zato smo skupaj s Slovenskim podjetniškim skladom pripravili aktivnosti v okviru programa HardwareSTART katerega glavni namen je povečati število ter rast startup podjetij, ki delujejo na področju razvoja strojne opreme.

Hardware startupi, že zrela hardware podjetja, raziskovalne organizacije, podjetja, ki sodelujete s hardware podjetji v smislu tehnične podpore, podporno okolje za podjetništvo ter vsi hardware entuziasti, v konzorciju organizacij DEWESoft, Katapult, Zavod mladi podjetnik, vas pod okriljem Slovenskega podjetniškega sklada v okviru programa startupPlus+ vabimo na HardwareSTART – digitalna mednarodna konferenca – 2020! 

Konferenca bo na sporedu v torek 17.11.2020. Zaradi COVID-19 situacije bo na voljo kakovosten interaktivni prenos iz edinega slovenskega hardware pospeševalnika – Katapulta.

Konferenca ima nalogo povezovanja, deljenja znanja vrhunskih tehnoloških podjetij iz prve roke ter izpostavljanja hardware prebojnikov, najbolj uspešnih primerov dobre prakse, ki jih premore Slovenija. V povezavi s slovenskimi startupi, malimi podjetji ter zrelimi podjetji, velikokrat govorimo o izvajalcih storitev, ponudnikih programske opreme oziroma programskih rešitev. Omenjene panoge so med slovenskimi podjetji močno razširjene. Je pa slovensko gospodarstvo močno tudi na enem drugem področju: in sicer področju razvoja strojne opreme. Gre za panogo, ki je zaradi visokih vstopnih stroškov med slovenskimi podjetji nekoliko manj priljubljena, predvsem med startupi.

Kar pa ne pomeni, da tovrstne panoge niso dobrodošle. Ravno obratno. Potrebe po visoko izobraženih kadrih, nabava strojne opreme, široka paleta podizvajalcev iz lokalnega okolja, kar posledično pomeni velik multiplikativni učinek na gospodarstvo, so razlogi, ki so botrovali k nastanku podjetniškega pospeševalnika Katapult. Poslanstvo Katapulta je zapolniti praznino na področju pospeševalnikov strojne opreme v Sloveniji in startupom ponuditi celotno infrastrukturo, ki jo potrebujejo na svoji poti.

Razvoj hardware produktov je izredno specifičen predvsem zaradi potrebe po različnih znanjih in fazah v katerih se podjetje nahaja. Konzorcij partnerjev organizacij Katapult, DEWESoft in Zavod mladi podjetnik, so.p., razpolaga z več kot 30 leti izkušenj iz področja razvoja poslovnih idej v različnih industrijah.

Da se poveča možnost uspeha razvoja fizičnega produkta, je potrebno kar nekaj različnih dejavnikov. Od dobre ideje, dobre analiza trga ter konkurence, do izdelave tehnično dovršenega izdelka, ki ga je potrebno temeljito testirati. Za vse to pa je potrebno pridobiti znane in izkušnje iz prve roke. Znanje ter primere dobre prakse vam želimo približati s konferenco HardwareSTART 2020! katere program vam predstavljamo v nadaljevanju.

  Tematika Predavatelj
10:00 – 10:05 Registracija udeležencev ter jutranja networking virtualna kavica  
10:00 – 10:05

Uvodni nagovor organizatorjev

Predstavitev programa HardwareSTAR

 
10:05 –10:30

Katapult – prvi podjetniški pospeševalnik za startupe s področja strojne opreme – komu smo že pomagali in kako lahko pomagamo pri razvoju vašega produkta?

Urša Poznič Goršek, Mihael Gornik, Katapult
10:30 – 11:15

Podjetnost, nagrajevanje, inovativnost, ekipa in motivacija so ključni elementi uspešnega hardware podjetja

Dr. Jure Knez, DEWESoft

11:15 – 11:55 Primer iz prakse – Quadrofoil: Triki in načini za pridobivanje financiranja za zahtevne tehnološke produkte Marjan Rožman, Quadrofoil
11:55 – 12:35

Vzpostavitev nadzora kakovosti v hardware startupu: Kdaj in kako se tega lotiti

Mihael Gornik, Katapult
12:35 – 13:35 Premor za kosilo in virtualni ogled Katapulta, DEWESofta ter prostorov podjetij inkubiranih v Katapultu  
     
13:35 – 14:35 PANEL: Ključne sestavine za preskok iz faze ideje v rastoče podjetje

Dr. Jure Knez, DEWESoft

Primož Zelenšek, Chipolo

Mihael Gornik, Katapult

Moderator: Vid Selič, DEWESoft

14:35 – 14:45 Predstavitev mehanizmov in virov financiranja Slovenskega podjetniškega sklada za startupe, ki razvijajo strojno opremo Gašper Pleško, Zavod mladi podjetnik
14:45 – 15:25 Kako produkt postaviti kot relikvijo za svoje stranke Jaka Klemenčič, EKWB
15:25 – 16:05 Materialno poslovanje: Kako organizirati skladišče? Kakšne so osnove poslovanja s strani materiala/orodja/opreme? Kako vgraditi material v izdelke in ga potem prodati? Andrej Orožen, DEWESoft
16:05 – 16:30 Odmor  
16:30 – 17:10 Kako vzpodbujati inovativnost – predloge za izboljšave v hardware podjetju (predavanje bo potekalo v angleškem jeziku)
How to encourage innovation – suggestions for improvements for hardware companies

George Deriso, University of Colorado Boulder, Združene države Amerike

17:00 – 17:50

Direktna prodaja v hardware svetu
Direct sales in hardware business

(predavanje bo potekalo v angleškem jeziku)

Townsend Wardlaw, Združene države Amerike

17:50 – 18:00 Strnitev vtisov in zaključek konference  

Celoten program HardwareSTART poleg konference sestavljajo:

  • še 2 meetupa hardware skupnosti (prvi meetup je bil organiziran septembra z EQUO, drugi bo januarja 2021 v Katapultu),
  • 4 delavnice z DEWESoftovimi inženirji na temo razvoja hardware produkta oziroma podjetja
  • ter paket mentorskih ur za izbrane hardware startupe.

Za več informacij o vključitvi v HardwareSTART nas kontaktirajte na info@katapult.si.

Organizatorji konference so:

Visokotehnološko podjetje DEWESoft, podjetniški pospeševalnik Katapult ter Zavod mladi podjetnik, pod pokroviteljstvom Slovenskega podjetniškega skladaMinistrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologiji tehnologijo in EU skladov.

Udeležba na konferenci je, zahvaljujoč Slovenskemu podjetniškemu skladu in ostalim partnerjem, brezplačna, obvezne pa so prijave! Na dan konference boste na elektronski naslov s katerim se boste prijavili, prejeli povezavo do konference.

Medijski partner: