Pisarniški tiskalnik je na marsikaterem delovnem mestu nepogrešljiv sodelavec. Če pogosto delamo z dokumenti na papirju, potrebujemo zmogljivo, zanesljivo in uporabno napravo, ki bo skrbela za pripravo brezhibnih tiskovin. Ponudba je na tem področju izjemno široka, med pestro zbirko takšnih in drugačnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav pa morda ne bo lahko izbrati pravega izdelka.

Kakšen pisarniški tiskalnik torej izbrati? Odločitev si lahko močno olajšamo, če dobro poznamo svoje želje in potrebe. O tem seveda odločajo zahteve, ki jih postavlja delovno mesto oziroma naše službene obveznosti. Na podlagi tega premisleka lahko ugotovimo, kakšna naprava bo najboljša izbira.

Ali sploh potrebujemo pisarniški tiskalnik?

Poslovanje z dokumenti na papirju se v digitalni dobi vse bolj opušča, nekatera podjetja že poslujejo povsem brezpapirno. To ni vedno mogoče in tudi ni vedno dobra ideja, a dejstvo je, da v nekaterih primerih tiskalnika sploh ne potrebujemo.

Brezpapirno poslovanje ni edini primer, v katerem ne potrebujemo lastnega tiskalnika. Tudi če potrebujemo natisnjene dokumente, imamo v nekaterih primerih na voljo razne druge rešitve, na primer najem tiskalnika ali naročilo tiskanja pri profesionalnih tiskarjih. Te rešitve lahko pridejo v poštev tako za manj kot za bolj zahtevne poslovneže.

Seveda pa lahko ugotovimo, da pisarniški tiskalnik vsekakor potrebujemo in je pametno napravo čim prej kupiti. To velja za vsa delovna mesta, kjer redno pripravljamo tiskane dokumente in želimo biti pri delu kar se da prilagodljivi in neomejeni. Tudi z vidika cene in stroškov je to včasih najboljša rešitev.

Lastnosti, ki jih mora imeti pisarniški tiskalnik

Pozorni smo seveda na to, da izberemo napravo z ustreznimi lastnostmi glede na naše potrebe.

Prvi premislek namenimo osnovnim funkcionalnostim naprave. Morda potrebujemo multifunkcijsko napravo, ki omogoča še skeniranje in fotokopiranje, lahko celo faksiranje. Če to ni potrebno, je bolje izbrati namenski tiskalnik, pri katerem ne bo treba sklepati kompromisov v zameno za vsestranske funkcionalnosti. Vseeno moramo premisliti, s kakšnimi opravili se najpogosteje srečujemo in kakšne funkcije mora tiskalnik ponujati. Na podlagi teh informacij se lahko odločimo za črno-beli ali barvni pisarniški tiskalnik.

Druga zelo pogosta dilema je izbira med brizgalnimi in laserskimi tiskalniki. Za poslovno rabo se bolj priporočajo laserski tiskalniki, ki so zelo zmogljivi in zanesljivi, praviloma tudi precej hitrejši od barvnih. Predvsem pa omogočajo zelo varčno tiskanje in nizke stroške na dolgi rok. Brizgalni tiskalniki lahko ponudijo boljšo kakovost tiska, predvsem če delamo z zahtevnimi barvnimi motivi. Prav tako so v izhodišču cenejši, z vidika stroškov so lahko boljša izbira, če tiskalnika ne nameravamo pogosto uporabljati ali z njim tiskati velikih naklad.

Če dobro poznamo svoje potrebe, lahko zelo podrobno določimo lastnosti, ki jih mora imeti pisarniški tiskalnik. Razvrstimo prioritete in se odločimo za naprave, ki jim odgovarjajo. V vsakem primeru pa se odločamo le med kakovostnimi in zanesljivimi pisarniškimi tiskalniki uveljavljenih znamk.

Druge ključne prednosti za pisarniški tiskalnik

Pri poslovni rabi ne pazimo le na lastnosti same naprave. Dober pisarniški tiskalnik prinaša še druge prednosti, recimo dolgo garancijsko dobo, ugodne plačilne pogoje in možnost pogodbenega vzdrževanja pri pooblaščenih serviserjih. Prav pri strokovnjakih dobimo najboljše možnosti za nakup tiskalnika, pa tudi ponudbo za najem in druge storitve s tega področja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja